Joost van der Linden

Joost van der Linden – tenor

Joost van der Linden studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. Na zijn studie volgde hij Masterclasses aan de Britten-Pears School en nam hij, op uitnodiging, deel aan een masterclass onder leiding van Thomas Allen ( The Samling Foundation).

Zijn zanglessen zette hij sindsdien voort bij Diane Forlano in Engeland en Liane Jespers in België.

Joost van der Linden heeft gezongen bij het Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe en ensembles als Musicalische Compagney uit Berlijn en het Gesualdo Consort Amsterdam. Momenteel is hij werkzaam als freelance musicus bij onder andere het Nederlands Kamerkoor en The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman.

Hij is een veelvuldig gevraagde solist in de grote oratoria en de passies uit de Barok (vooral in de rol van Evangelist), de klassieke- en romantische periode. Daarnaast omvat zijn repertoire muziek uit de 17e eeuw (Monteverdi, Schütz) en 20e eeuw (Stravinsky, Britten). Zo was hij in te horen in Stravinskys Les Noces, een productie van het Scapino-ballet.

Hij werkte met dirigenten als Jane Glover, Jurjen Hempel, Jos van Veldhoven, Werner Herbers ( Ebony Band Amsterdam) Jed Wentz (Musica Ad Rhenum) en Ton Koopman en orkesten als Het Orkest van het Oosten, Het Gelders Orkest, Het Noord Nederlands Orkest, Het Radio Philharmonisch Orkest, Barockorchester Capriccio Basel, Kammersinfonie Bremen en Orchestra Sinfonica Nazionale (RAI)

Aan diverse cd-opnamen verleende hij solistische medewerking waaronder cantates van J.S. Bach met The Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v Ton Koopman en Purcell’s Timon of Athens met Musica Ad Rhenum.

In het buitenland trad hij op in Händels opera Acis and Galatea (Gregynog Festival in Wales), in de Fairy Queen van Purcell (Aldeburgh Festival), Monteverdis Maria Vesper (i.s.m het Philharmonischer Chor Berlin) in Händels Alceste (Festival de Tréguier et Semaines Musicales de Quimper) en in Bastien und Bastienne (Festival Opera d’ Eté de Dijon).

Daarnaast verleende hij zijn solistische medewerking aan diverse concerten in Het Festival Voor Oude Muziek, Wratislavia Cantans, Tage Alter Musik in Herne en Itinéraire Baroque.

Met het ensemble SongCircle verzorgt hij regelmatig liedconcerten voor de Vereniging Vrienden van het Lied.