Francine van der Heijden

Francine van der Heijden – sopraan

Francine van der Heijden studeerde in Maastricht, Den Haag en Londen. Aansluitend volgde zij cursussen aan de Britten Pears School (Aldeburgh) en bij Opera Studio Nederland. Momenteel wordt zij gecoacht door Meinard Kraak en Peter Nilsson. Bij de uitvaartceremonie van ZKH Prins Claus in de Oude Kerk te Delft zong zij solo in delen van het Requiem van Mozart en Tebye Poyem van Rachmaninov.

Francine van der Heijden werkte samen met dirigenten als Ton Koopman, Frans Brüggen, Christian Zacharias, Gordan Nikolic en Jaap van Zweden. Zij heeft tal van opnamen en televisieregistraties op haar naam staan. Onder leiding van Jed Wentz werkte zij mee aan een serie opnames van Mozart-opera’s, waaronder Il Re Pastore (Elisa), Mitridate (Aspasia), Il Sogno di Scipione (Licenza) en La Clemenza di Tito (Servilia). Met Miranda van Kralingen en Christiane Oelze nam zij alle Mozart concertaria’s op, begeleid door het European Symfonietta onder leiding van Ed Spanjaard. Opnames verschenen ook bij Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi en Erato.

De afgelopen jaren was zij regelmatig te gast bij een aantal gerenommeerde gezelschappen zoals de Residentie Bach Ensembles o.l.v. Jos Vermunt en de Van Swieten Society o.l.v. fortepianist Bart van Oort. Met zanger/regisseur Marc Pantus is zij dit seizoen opnieuw te zien in een aantal geënsceneerde producties van I Piccoli Olandesi.. Zij werkte veel samen met Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir. Haar solistische bijdragen tijdens het concert in de befaamde Tsjaikovskizaal van het conservatorium in Moskou in 2007 en tijdens Koopmans jaarlijkse concertserie in de Périgord (Frankrijk) zijn belangrijke en dierbare momenten.

Ook hedendaagse muziek staat op haar repertoire: Zij werkte mee aan de eerste uitvoering van Louis Andriessens Tao en verzorgde met het Ives Ensemble de Nederlandse première van Salvatore Sciarrino’s Aspern-Suite. Met Dirk Luijmes op het harmonium is zij vaker te zien in vertolkingen van zowel nieuwe als reeds bestaande composities die het publiek versteld doen staan van de kracht en de originaliteit van het harmonium. Een succesvolle concertavond in het Institut Néerlandais in Parijs was hier het gevolg van. Micha Hamel componeerde speciaal voor Francine van der Heijden Zwei Lieder en Gong (uitgevoerd met het Schönberg Ensemble) en droeg na uitvoering dit werk aan haar op. Componist Joost Kleppe droeg zijn Cora of the Electric Throat op aan Francine en Jetse Bremer de Drie liederen van Verleiding.

Onlangs verscheen voor het label Quintone Schubert’s Hirt auf dem Felsen, uitgevoerd met Frank van den Brink op klarinet en Bart van Oort aan de fortepiano.