De Nabucco van Verdi

Op zaterdag 19 november 2011 heeft de COV Noord-West Veluwe in de Grote Kerk te Harderwijk de Nabucco van Verdi uitgevoerd, in de concertante uitvoering met medewerking van het Promenadeorkest.
De algehele leiding was in handen van Jurriaan Grootes.

Solisten:
Nanco de Vries – bas: Nabucco (hoofdrol)
De Nederlandse bariton Nanco de Vries begon zijn zangstudie als bas aan het Utrechts Conservatorium bij Udo Reinemann en sloot deze cum laude af. In hetzelfde jaar was hij prijswinnaar van het Christina Deutekom concours en werd toegelaten tot de studie voor de Nederlandse Muziekprijs. Hij zette zijn zangstudie voort bij Diane Forlano en ontwikkelde zijn stem verder in het baritonvak bij de Amerikaanse tenor James McCray . Vervolgens maakte hij als Alfio in Cavaleria Rusticana zijn bariton debuut. Momenteel wordt hij gecoacht door Rafael Ortiz. De laatste jaren was Nanco vast verbonden aan de Komische Oper te Berlijn waar hij o.a. Balstrode (Peter Grimes) , Leander (Liefde voor de drie sinaasappelen) en Mr. Gedge (Albert Herring) zong.

Pascal Pittie – tenor
Julian Hartman – bas/bariton – www.julianhartman.nl
Janny Zomer – sopraan
Wiebke Göetjes – sopraan – www.wiebkegoetjes.com
Marjolein Niels – mezzo sopraan

Begeleiding: Het Promenadeorkest – www.hetpromenadeorkest.nl

Over de Nabucco

Nabucco, in eerste instantie Nabucodonosor, is een uit vier delen (4 acten) bestaande opera van Giuseppe Verdi (1813-1901) op een libretto van Temistocle Solera, dat gebaseerd is op het toneelstuk Nabucodonosor van Auguste Anicet-Bourgeois (1815-1878) en Francis Cornu (1800-1848) die op hun beurt hun drama ontleenden aan de boeken Jeremia en Daniel uit het Oude Testament, alsmede korte elementen uit het boek Jesaja dat eveneens tot het O.T. behoort.

Solera deed dat eveneens, maar maakte tevens gebruik van het drama Nabucco trasformato Ragionamenti morali van Giovanni Agostino Della Legueglia (Milaan 1668) waarvan een tweede versie zeven jaar later (1675) in Venetië ontstond.

Nadat Bartelomeo Merelli (1794-1879) de impresario van het Teatro alla Scala (hij schreef ook operalibretto’s voor onder anderen Simon Mayr en Gaetano Donizetti) er diverse keren in was geslaagd de eerste uitvoering van Verdi’s derde opera uit te stellen, vanwege geldproblemen zo heette het, vond de eerste uitvoering op 9 maart 1842 plaats en werd voor de jonge componist een overrompelend succes.

Rolverdeling:

  • Nabucco (Nebukadnezar), koning van Babylon, bariton
  • Ismaël, neef van de koning van Jeruzalem, tenor
  • Zacharias, joodse hogepriester, bas
  • Abigaille, de veronderstelde eerstgeboren dochter van Nabucco, sopraan
  • Fenena, de tweede dochter van Nabucco, sopraan
  • De hogepriester van Baäl, bas
  • Abdallo, adviseur van Nabucco, tenor
  • Anna, zuster van Zacharias, sopraan
  • Babylonische soldaten, joodse soldaten, Levieten, joodse maagden, Babylonische vrouwen, koor

(Bron: Wikipedia)